Ridlektioner

Akademisk Ridkonst

Den akademiska ridkonsten är den ridkonst som bl. a Bent Branderup återskapat genom att lägga vikt på hästens grundutbildning på det vis man gjorde förr. Här handlar det inte om att nå skolsprången så fort som möjligt eller en piaff för att plocka tävlingspoäng. Det handlar om att genom böjning skola bakbenen till att använda bärkraften bakifrån och stolt bära upp sin ryttare. Hästen lär sig att hitta sin form även om den varit skadad och ändå hålla många år till som ridhäst utan att skadan märks eller känns hos hästen. Då man hela tiden arbetar med en avspänd häst i lugnt tempo och rörelseschema kan man se denna ridkonst som motsvarande friskvård/sjukgymnastik för människor. Hästen musklas på ett sådant vis att den håller i många år som ridhäst utan spänningar och låsta rörelser.

Namnet ”akademisk ridkonst” är det namn som Bent Branderup satt på denna typ av ridkonst och som kommer från alla de ridakademier som fanns på 1500–1700-talet. Detta är alltså ingen ny ridkonst utan hör till de äldsta man känner till. Den allra första skriften som är funnen om denna typ av ridutbildning var skriven någon gång runt 400-talet f Kr av en man som hette Xenofon. Xenofon var en grekisk ryttaröverste och en av de första att lära ut hästutbildning genom positiv inlärning och ta avstånd från våld och tvång.

För att träna Akademisk ridkonst krävs ingen speciell hästras. Grunden i systemet är ”dressyren för hästen, inte hästen för dressyren”, det är därför den också kallas för friskvård/gymnastik. Ridkonsten har sitt syfte att stärka alla hästar oavsett om den varit skadad eller inte har en optimal exteriör och ändå hålla många år till som ridhäst. Men vill man snabbt ta sig fram och utveckla den akademiska ridkonsten är en kvadratisk häst med stora vinklar i bakdelen att föredra. Men ju längre ifrån detta ideal hästen är, dvs ju svårare hästen har för samling och böjning, i desto större behov av just den akademiska träningen är hästen.

Text tagen från Horse Vision och min tränare Christofer Dahlgren. Besök gärna sidan för mer information och filmer om akademisk ridkonst.

 

Ridlektioner

Jag erbjuder ridlektioner i dressyr/Akademisk Ridkonst, uppsuttet eller från marken.
I samband med behandling kan du boka en lektion då jag ger dig tips och vägledning för att kunna träna hästen till ökad rörlighet och styrka efter min behandling.
Kontakta mig

Privatlektion 45 min: 250kr
Privatlektion 30 min: 200kr
Grupp (två eller fler ekipage) 45 min: 180kr per ekipage

Kontakta mig

Verksam i Värmland 

Jag nås enklast via sms på 070-7974957

Ange gärna namn, nummer och ärende.

Equiterapi Värmland
Cecilia Ludvigsson
Skjutsbol Nytomta
671 95 Klässbol

@equiterapivarmland

Boka tid