Equiterapi

Vad gör en Equiterapeut?

Som equiterapeut behandlar jag veterinärt friska eller veterinärundersökta hästar med problem och störningar från rörelseapparaten. Genom manuell medicin återskapas rörligheten i hästens leder och muskulatur.

Jag är utbildad genom HTU, Svensk Hästterapeutisk Utbildning, som är den enda i sitt slag och är skapad och utvecklad av naprapat Helmut Tscharnke under 20 års tid.

Som medlem i Svenska Equiterapeutförbundet är jag ansvarsförsäkrad och får årligen möjlighet till vidareutbildning genom förbundet.

Tips inför ett besök

Om möjligt är det bra om hästens vardagliga rutiner följs så den har hunnit äta och vara ute i hagen en stund innan jag kommer.

Låt hästen få möjlighet att kissa i sin box innan den förs till uppställningsplatsen.

Behandling sker på torr och ren häst (även ben och hovar).

Det underlättar för mig om det finns en lugn och rymlig uppställningsplats med bra ljus och plant underlag att jobba på. Jag behöver även tillgång till eluttag.

v

Hur du bokar tid

Jag nås enklast via sms på 070-7974957

Ange gärna namn, nummer och ärende.

Boka tid via mejl

När behövs Equiterapi?

Det är en god idé att få sin häst undersökt regelbundet för att förebygga skador och felbelastningar. Det gäller såväl hobbyhästen som den mer högpresterande rid- och körhästen. Givetvis behandlas hästar inom alla raser och discipliner.

En hälsokoll kan vara bra att göra innan eller efter en viloperiod eller i förebyggande syfte inför eller under tävlingssäsongen.

Efter en läkt skada eller hälta är en behandling bra för att få bort kompensationer i kroppen. Equiterapeutbehandlingar kan även vara ett komplement till veterinärbehandlingar under skadeperioden.

Att gå igenom sin unghäst innan påbörjad belastning vid inridning eller inkörning kan förebygga senare problem pga. snedbelastningar.

Hästen kan behöva en behandling om den är oliksidig eller ojämnt musklad, eller om den har sträckt sig, visar tecken på kort steg eller orytmisk gång.

Om du som kusk eller ryttare upplever att hästen är stel eller öm i rygg- eller halskotpelaren, har svårt för vissa moment/ rörelser/gångarter eller att ställa och böja sig kan en behandling också vara aktuell.
Var uppmärksam på förändringar i din hästs rörelsemönster och beteende.

Vad kostar en behandling?

Hel behandling: 875kr
Laser: 350kr
Elektromagnettäcke 20 min: 350kr
Resa 25kr/mil
Övrigt enligt överenskommelse.
Priser inkl. moms.

Välkommen

Vad ingår i en behandling?

Kiropraktik
Kiropraktikens mål är att återställa balansen i rörelseomfånget mellan lederna och därigenom minska risken för nervsmärtor, lokala inflammationer och problem i muskulaturen

Elektromagnetterapi
Som förberedelse för kiropraktikbehandling använder jag ett elektromagnetiskt täcke som ökar blodcirkulationen och ger en muskelavslappning. Det har även positiv inverkan på lymfsystemet med borttransportering av slaggprodukter.

Laser
Laser är ett starkt koncentrerat ljus med specifik våglängd. Det ger en lokal stimulering av immunförsvaret och hjälper mig att punktbehandla områden med smärta genom att endorfiner och prostaglandiner utsöndras i kroppen. Man kan uppnå snabbare och bättre läkning av skador med hjälp av laser.

Massage
Förutom att jag får en bra bild av hästens muskulära status genom mina händer ger massagen även muskelavslappning inför min kiropraktiska behandling. Genom att tänja muskelfibrerna skapas värme genom friktion och då ökar blodcirkulationen. Förbättrad cirkulation ger i sin tur både fysiskt avslappnade muskler men även en mental avslappning.

Stretching
Stretching ökar elasticitet och hållbarhet av muskulatur och senor för att undvika skador. Det är viktigt att veta när och hur man ska stretcha, men det är ännu viktigare att veta när man inte ska stretcha.

Akupunktur
Akupunktur innebär att man sticker tunna nålar i specifika akupunkturpunkter. Det är smärtlindrande och ökar cirkulationen i området. Jag använder oftast akupunktur som en efterbehandling till min kiropraktiska och muskulära behandling för att bibehålla avslappning i muskeln och för att förlänga effekten av min behandling.

Kontakta mig

Verksam i Värmland 

Jag nås enklast via sms på 070-7974957

Ange gärna namn, nummer och ärende.

Equiterapi Värmland
Cecilia Ludvigsson
Skjutsbol Nytomta
671 95 Klässbol

@equiterapivarmland

Boka tid