Det är en god idé att få sin häst undersökt regelbundet för att förebygga skador och felbelastningar. Det gäller såväl hobbyhästen som den mer högpresterande rid- och körhästen. Givetvis behandlas hästar inom alla raser och discipliner.
En hälsokoll kan vara bra att göra innan eller efter en viloperiod eller i förebyggande syfte inför eller under tävlingssäsongen.
Efter en läkt skada eller hälta är en behandling bra för att få bort kompensationer i kroppen. Equiterapeutbehandlingar kan även vara ett komplement till veterinärbehandlingar under skadeperioden.
Att gå igenom sin unghäst innan påbörjad belastning vid inridning eller inkörning kan förebygga senare problem pga. snedbelastningar.
Hästen kan behöva en behandling om den är oliksidig eller ojämnt musklad, eller om den har sträckt sig, visar tecken på kort steg eller orytmisk gång.
Om du som kusk eller ryttare upplever att hästen är stel eller öm i rygg- eller halskotpelaren, har svårt för vissa moment/ rörelser/gångarter eller att ställa och böja sig kan en behandling också vara aktuell.
Var uppmärksam på förändringar i din hästs rörelsemönster och beteende.